torsdag 31 maj 2012

Måste bara visa!

Vill dela med mig av dessa vackra, röda tulpaner! De fick komma in och förgylla vårt bord, de riktigt lyser mot det vita bordet! Härligt med blommor!












onsdag 30 maj 2012

Pluggfika med rabarber- & jordgubbspaj och hemkokt vaniljkräm!

Idag är dagen före tentan och min pluggkompis kommer hit och vi ska trycka in diagnoskoder och naturligtvis fika. Jag har gjort en rabarber- & jordgubbspaj med Leilas goda vaniljkräm. Äggvitorna jag fick över efter att ha gjort vaniljkräm med sju äggulor i ska jag senare baka macroner av. :)

Rabarber- & jordgubbspaj, recept lånat av en arbetskamrat med lite egna tillägg

2 dl socker
150 g smör

1 ägg vispas

2 dl vetemjöl
1 dl mannagryn

Rabarber, efter tycke och smak
Jordgubbar, efter tycke och smak

Muskovadosocker, ljust

Rör ihop socker och smör.
Vispa ägget lite lätt.
Blanda alltsammans och bred ut i en smord form.
Rabarber skäres i små bitar och dela jordgubbarna och lägg på pajen. Sockra lite med ljust muskovadosocker.

Grädda i 200 grader tills kakan fått färg och rabarberna känns mjuka, cirka 20 minuter. Serveras med Leilas hemgjorda vaniljkräm.

Hemkokt vaniljkräm, recept av Leila

5 dl mjölk 3%
1 vaniljstång
1.5 dl socker
7 äggulor
0.75 dl majsstärkelse
25 g osaltat smör
2 dl vispgrädde

Koka upp mjölk och delad och urskrapad vaniljstång.

Vispa socker, äggula och majsstärkelse luftigt.
Slå över den heta mjölken under vispning.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och koka upp försiktigt under vispning, så fort blandningen börjar tjockna häll snabbt över i en skål.
Rör i smöret och kyl krämen snabbt i isbad eller kyl.
Vispa grädden fast och vänd ihop med den kalla vaniljkrämen, till en fluffig sås.


Så härligt med den röda färgen av jordgubbarna!

Fint med de svarta prickarna av vaniljstången.


måndag 28 maj 2012

söndag 27 maj 2012

Mums!

Jag kan meddela att morsdagstårtan smakade utmärkt. Den här tårtan kommer jag helt klart att baka flera gånger. Roligt när det man bakar blir en hit! :) Det godaste jag har ätit, sa mamma!

Grattis alla härliga mammor!

Tårtan till min mamma på morsdag är en morotstårta de luxe med liljekonvaljer på (gjorda i sockerpasta). Receptet är från boken "Lomelinos tårtor"! Ha en fin morsdag alla! :)










lördag 26 maj 2012

Morsdagstårta på Lomelinos vis!

Idag ska jag baka en tårta till morgondagens morsdagslunch hos mamma. Det blir en tårta ur boken "Lomelinos tårtor". Vilken det blir får ni se när den är färdig! :)) Ha en underbar dag i det vackra vädret!

Löjtnantshjärta, vacker som ett smycke!

torsdag 24 maj 2012

Choklad- och hallonmousse!

Jag har hittat en ljuvlig chokladmousse, len och som smälter i munnen. Receptet nedan, som är till en "Underbar chokladmoussetårta", lånade jag från Louise´s Spis Det är nedan ljus choklad i den ni ser nedan, eftersom jag gillar det bäst. :) Har haft den till fyllning i tårtor och det går jättebra. Har även lånat recept på hallonmousse från Baka baka liten kaka som också är god, se recept nedan. Dessa går naturligtvis att äta som de är. Njut!

Chokladmousse


4 blad gelatin                                                                  


300 g+300 g vispgrädde


300 g mörk choklad (54-64%, ej mer)


3 äggulor


ca 40-50 g florsocker (smaka av och ta mindre om du vill ha mindre söt mousse)


ca 200 g färska, fasta hallon

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Finhacka chokladen och lägg den i en skål. Vispa 300 g grädde ganska lätt i en skål. Vispa samman äggulor och florsocker i en annan skål.



Hetta upp resterande 300 g grädde i en kastrull och slå den över chokladen. Rör om tills chokladen smält och det är en slät smet. Häll chokladsmeten i äggvispet och rör om så att allt blandas.



Lyft upp och krama ur gelatinbladen och smält dem tillsamman med någon matsked av chokladsmeten i en liten kastrull. Rör ner det i chokladsmeten igen och vänd sedan ner den vispade grädden. Ställ i kylen.



Hallonmousse

Hallonmousse har varit en populär fyllning
Med gelatin:

200 g frysta hallon
en knapp dl florsocker
100 g färskost
4 gelatinblad2 dl grädde
Koka upp de frysta hallonen, låt koka 2 minuter. Passera hallonen genom en sil och låt svalna en stund. Blanda ca hälften av hallonmoset med färskosten. Blötlägg gelatinbladen. Vispa grädden. Smält gelatinbladen i andra hälften av hallonmoset, låt svalna en stund och blanda ner i hallon-färskostgrädden och blanda till sist ner den vispade grädden. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.


Utan gelatin:
200 g frysta hallon
en knapp dl gelésocker Multi
1oo g färskost
2 dl grädde


Koka upp de frysta hallonen, låt koka 2 minuter. Passera hallonen genom en sil och låt svalna en stund. Blanda ca hälften av hallonmoset med färskosten. Värm upp andra hälften av moset tillsammans med sockret och koka i 30 s, låt sedan svalna en aning. Vispa grädden. Blanda lite i taget av hallon-sockermoset med hallon-färskostblandningen och blanda till sist ned den vispade grädden. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.

OBS! (tillsatt 11.9.2008): P.g.a. risken för norovirus/calikivirus skall utländska frysta bär (och grönsaker) alltid upphettas till minst 90 grader Celsius (d.v.s. i praktiken kokas) i 2 minuter innan man använder dem!


Chokladmousse

Hallonmousse

Tulpaner från min trädgård!





söndag 20 maj 2012

Stora lakritsmaränger!

Eftersom jag har sådan duktig sambo som klarar sig så bra utan min hjälp med vardagsrummet och hallens återställande kunde jag baka lite. Det var ett tag sedan jag bakade, så suget började sätta in...

Valet föll på stora lakritsmaränger med supersalt lakrits i. Jag tycker mest om söt lakrits, men det här var jättegott! Nästa gång ska jag ha i mer lakrits för det är så gott i bakverk. Det ska vara turkisk peppar i, men jag hade inga hemma så jag tog supersalt lakritsstössel. Rekommenderas varmt om man gillar lakrits! :))







Stor lakritsmaränger med jordgubbssalsa

Krossad lakrits i marängen ger en läcker kontrast mellan sött och salt. Med krämig yoghurt och solvarma jordgubbar blir det en ljuvlig liten sommardessert.

Ingredienser
3 äggvitor
1/2 tsk pressad citronjuice
1 1/2 dl strösocker
2 msk krossad turkisk peppar

Jordgubbssalsa:
1 ask jordgubbar (500 g)
1 citron, finrivet skal + 2 tsk citronjuice
2 msk strösocker

Garnering:
2 dl grekisk yoghurt

Gör så här

Sätt ugnen på 125°. (Varmluft 100°).

Vispa äggvitorna luftigt med citronjuice. Tillsätt sockret lite i taget och vispa till styvt skum. Krossa turkisk peppar i en mortel och vänd ner hälften i marängsmeten.

Klicka 4 stora maränger på en plåt med bakplåtspapper. Gröp ur varje maräng med baksidan av en sked.

Baka längst ner i ugnen 45–50 min. Marängerna är färdiga när de känns torra och lätt lossnar från papperet.

Mosa 1/3 av jordgubbarna grovt med citronskal, juice och socker. Snoppa och kvarta resten av jordgubbarna, blanda ner i salsan. Spara 8 jordgubbar till dekoration.

Lägg upp marängerna på ett stort fat eller assietter. Toppa med jordgubbssalsa och yoghurt. Dekorera med en jordgubbe på och strössla över krossad lakrits. Servera genast.
Recept från Hittarecept.se

Mandelpannkaka, LCHF!

Dagen frukost, LCHF-mandelpannkaka med bär och lättvispad grädde. Jättegott och något man håller sig mätt på länge. Passar bra idag eftersom vi håller på ställer ordning i vardagsrummet och i hallen efter målning av tak och tapetsering. Lite nya möbler ska också skruvas ihop så det blir nog inte mat förrän i kväll. Receptet, se nedan, kommer från en ny tidning som heter "mat & hälsa".








 Mandelpannkor

Tre stycken

1 dl mandelmjöl
1dl vispgrädde
2 ägg
1 tsk bakpulver
0,5 msk fiberhusk
1 nypa salt

Vispa ihop ingredienserna, använd gärna stavmixer. Stek på låg till medelstark värme i rikligt med smör eller kokosolja. Pannkakor utan vanligt mjöl behöver få lite längre tid på sig, så de "sätter" sig.

Smaklig spis!

fredag 18 maj 2012

Blommor!

Idag har vi varit och trimmat Wille så han slipper svettas i värmen. På eftermiddagen var vi till Vinnersjö och köpte fina svarta petunior, vita snöstjärnor och röda hängpelargoner. Älskar svarta blommor! De får stå inne några veckor till innan de får komma ut i solen. Ha en bra fredag!





tisdag 15 maj 2012

Sockerrus!

Går gärna in HÄR och titta på en superfin bakblogg som heter Sockerrus för inspiration och recept!

lördag 12 maj 2012

Första baket ur "Lomelinos Tårtor"!

Första veckan vi hade äran att få ha Wille i vårt liv!

Godaste Willen!
Idag fyller vår älskade hund, Wille, 7 år! Stort GRATTIS! Tårta bakas naturligtvis och idag är det en ur "Lomelinos Tårtor" som testas. Hallonbrowniebotten med marängsmörkräm med hallon som fyllning och spackling samt chokladglasyr och en blomma i sockerpasta som dekoration. Tänkte jag skulle baka mig igenom den här tårtboken för det är så otroligt härliga tårtor. Den här gången gjorde jag en mindre tårta på 12 cm, i receptet var det en 15 cm:s tårta. Smeten som blev över gjorde jag brownies av, mums, mums! Tårtan var jättegod med saftig botten. Ha en bra kväll!