söndag 28 oktober 2012

Mjuk lingonpepparkaka med lingongrädde!

Längtan till jul börjar krypa sig på. Det är den bästa högtiden med mycket bakning, mat, umgänge, pyssel och massor med ljus i alla möjliga modeller.

I morse var det så fint ute med minusgrader och frost. Vissna perenner blir så vackra med det vita krispiga.  I affärerna finns det nu julmust och pepparkakor och grannen har satt ut tomtar, lite väl tidigt kan jag tycka!

Jag har bakat en lingonpepparkaka med smält choklad över, som jag la till, med lingongrädde till, så gott med mjuk pepparkaka. Receptet är Leilas.

Ha en bra vecka och kör försiktig för nu kan det vara halt!




torsdag 25 oktober 2012

Just Sweet!

Jag är älskar bakböcker och idag har jag fått en jättefin sådan, Just Sweet av Manuela Kjeilen, en norsk författare. Väldigt fin bok med härliga recept och vackert dova, pastelliga foton. Manuela har också en blogg som heter Passion4baking där det finns mycket inspiration och recept samt en Facebooksida med samma namn. Nu är det bara att provbaka något smaskigt ur boken.

Som grädde på moset kom cakes & SUGARCRAFT också idag. Vissa dagar är bara för härliga!

Ha en härlig kväll i stormen! :)







lördag 20 oktober 2012

Katten, musen 10000...

Trodde aldrig att detta skulle hända så fort! Det är 10000 sidvisningar på min blogg, joråsåatt! Tjohooooooo!! Det är ett snitt på 1000 sidvisningar per månad och för mig är det supermycket! Såååååå roligt!

Tusen tack alla som varit in och tittat här! :))  Fortsätt gärna med det och lämnar ni en kommentar så är lyckan total.

Ha en ljuvlig kväll!



Roasted Apple Pie Cupcakes with Cinnamon Frosting (Äppelpaj cupcakes med kanelfrosting)

Denna regniga lördag har jag tillbringat i köket. Jag har längtat efter chili con carne ett tag, så idag blev det  långkok, chili con carne och när jag ändå var i gång så gjorde jag också biffstroganoff och en gryta köttfärssås (matdosor till nästa vecka, check). Härligt att äta lite kraftigare mat nu när det är höst. Vi har just ätit chili con carne och det var  kryddstarkt och väldigt gott.

Även efterrätt jag gjorde är höstig, äppelpajcupcakes med kanelfrosting. Jag misslyckades med frostingen, den ville inte gå ihop, men den smakade gott ändå. :) Supergott med kolasås över min så kallade "frosting". Receptet lånade jag av Louise´s spis. Gå in där och titta, finns mycket att inspireras av.






Rosted Apple Pie Cupcakes
with Cinnamon Frosting
ca 8 cupcakes

125 g ( 2 dl) mjöl
3 g (3/4 tsk) bakpulver
1 nypa salt
1½ tsk apple pie spice mix (recept finns här)
65 g (0,6 dl) mjölk (rumsvarm)
1 tsk vaniljextrakt
75 g rumsvarmt smör
125 g (ca 1,4 dl) ljust muscovado socker
1 stort ägg
 
1 granny smith äpple eller annan hård äpplesort


Sätt ugnen på 175 grader (ej varmluft). Placera ca 8 st cupcakeformar i en muffinsplåt.

Blanda samman mjöl, bakpulver, salt och kryddor i en skål. Blanda mjölk med vaniljextrakt. Ställ åt sidan.

Skala, kärna ur och tärna äpplet i ca halvcentimeter stora kuber. Smält någon tesked smör i en liten ugnsfast form, vänd runt äpplet och pudra över lite apple pie spice. Rosta äpplertärningarna ca 5 minuter. Ta ut och låt dem svalna medans smeten förbereds.

Rör smör och socker riktigt poröst och ljust. Tillsätt ägget och vispa ordentligt. Stanna maskinen och skrapa ner det som fastnat på sidorna och i botten och vispa igen tills det blir en luftig och slät massa.

Tillsätt 1/3 av mjölblandningen till smörsmeten. Blanda in och tillsätt hälften av vaniljmjölken. Tillsätt sedan 1/3 av mjölmixen följt av resterande mjölk. Avsluta med att blanda in resterande mjöl till en slät fin smet. Vänd sist ner äppletärningarna och fördela smeten i formarna. Fyll inte formarna till mer än 3/4.

Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Ta ut när cuppisarna känns klara och en sticka kommer ut ren. Låt svalna i plåten.



Cinnamon Cream Cheese Frosting

130 g rumsvarmt smör
200 g kylskåpskall philadelphiaost
115 g florsocker
½-1 tsk vaniljextrakt
1-3 msk vispgrädde
ca ½-1 tsk kanel

Vispa smöret smidigt och lätt poröst med en elvisp. Tillsätt philadelphiaosten samt vaniljextrakt och vispa samman till en smidig kräm. Obs, vispa så kort tid du kan!

Sikta ner florsockret och vispa ihop. Tillsätt sedan kanel till önskad smak. Om krämen känns för fast för att kunna spritsa så tillsätt lite grädde och vispa hastigt samman tills önskad konsistens är uppnådd.

Spritsa eller bred frostingen på helt kalla cupcakes. Avsluta med att ringla över lite kolasås.



Klassisk Kolasås
(från boken "Baked Explorations")

100 g strösocker
25 g sirap
40 g vatten
1 knivsudd vaniljpulver
35 g smör
120 g vispgrädde


Blanda socker, sirap, vanilj och vatten i en tjockbottnad kastrull. Rör försiktigt och försök undvik att det hamnar sockerkristaller på kastrullens sidor. Sätt kastrullen på en medelvarm platta och värm under försiktig omrörning blandningen tills sockret lösts upp.

Öka upp värmen när sockrets lösts upp, sluta rör och låt blandningen börja koka. När blandningen fått en mörk kola färg, eller kommit upp i 150 grader, ta av den från plattan och tillsätt smöret och grädden. OBS var försiktigt för det kan sprätta till och bubbla upp ordentligt!

Rör samman allt och låt den svalna innan den ställs in i kylskåp. Låt den blir rumsvarm innan den används. Enligt Baked är såsen hållbar i ca 1 vecka.

Om man tycker att såsen blev lite för rinning så är det bara att hälla ner den i en kastrull och koka den en stund så att den tjocknar till sig. Varm sås är ruskigt god på glass eller till en paj.


Enjoy!

fredag 19 oktober 2012

Bytt till Google Chrome!

Nu kommer ett test med att lägga in foton i bloggen. Jag har bytt till Google Chrome och det kan hjälpa läste jag. Bilden kom in, men ligger den kvar hela tiden? Det verkar fungera!!

Njut av helgen! :)







måndag 15 oktober 2012

Konstigt, e-Bay och frånvaro av flickbrus!

Vad händer med min blogg? Två av fyra foton försvinner och vill inte visa sig hela tiden, kommer tillbaka en stund när jag har uppdaterat inlägget. Om ni är nyfikna på dessa foton så finns de på Instagram, tartstugan, heter jag.

Provar med några foton idag också. Fick ett skal till Iphone och en spets till sockerpasta som jag beställt från e-Bay idag. Skalet var fint i rååååååsa, sååååååå fint. :) När det gäller rosa är jag som en fjortis! Spetsformen får jag prova vid nästa tårttillfälle, blir så elegant med spets kring tårtan.

Nu ska jag sätta mig under den mjukaste filt som finns och njuta av värmen från den och brasan. Mitt flickbrus har försvunnit (obeskrivligt härligt) så jag älskar att kunna frysa och tycka att det är härligt med filt och eld.

Ha en härlig måndagskväll!



söndag 14 oktober 2012

Dagens två tårtor till myssöndag!

En trevlig eftermiddag har jag haft idag. Varit och träffat en kompis från förr, vi gick i skolan ihop för 100 år sedan, känns det som.:) Vi var hos kompisens dotter på myssöndag tillsammans med ett helt gäng med tjejer. Det pratades, fikades och visades virkat kaffebröd, mössor, raggsockor med mera, doftljus i alla möjliga (och omöjliga) dofter och jag hade två tårtor med mig som de fick smaka. Tack Ellenor för att jag fick komma!


Receptet till salty caramel chocolate cake har jag lånat hos Louise´s spis.





Ha en härlig kväll i höstrusket! :)

lördag 13 oktober 2012

Homemade by kate!


Nu är stämpeln homemade invigd. Jag satt dit lite mer text, by kate, ska ha den så på mina tårtor, en kul grej. Den är lite väl stor, men jag tror det finns en på Åhléns som är mindre.

Min morfar sa ofta "gud är inte med mig". Så har jag känt idag! När jag skulle separera ägg så fick jag göra om det tre gånger, gula i vitan!! det har aldrig hänt tidigare. När jag vispade äggvita och florsocker i vattenbad så kokade det torrt och bunken blev sned och kastrullen blev alldeles svart. Ja, men positiv som jag är så kan det väl bara bli bättre nu!

Ha en bra kväll! :)



Ännu en tårta!

När jag ändå var i farten så gjorde jag en till tårtbotten, en med vanilj. Receptet lånade jag från Sockerrus. Återkommer med bilder på den färdiga tårtan. Ses!

Tårtbotten Basrecept

Du behöver:
(Måtten kommer lite längre ner)
Ägg
Socker
Mjöl
Potatismjöl (gör den mer luftig men kan uteslutas helt för en mer kompakt botten)
Bakpulver
Tre lika stora glas

Gör så här:
Sätt ugnen på 150-175 grader (varmluftsugn brukar behöva det lägre gradtalet)
Utgå alltid från äggen och knäck dessa i ett glas först. För att få en hög och fin botten (cirka 11-15cm hög) brukar jag använda så här många ägg per form:
Till en form på 16 cm i diameter behövs 4 ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 6 ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 8 ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 10 ägg
Vid större form: Lägg till 2 ägg för varje 2 centimeter.
Vill du inte ha en fullt så hög tårtbotten så kan du halvera antal ägg.
Tillbaka till beskrivningen:
Efter att ha knäckt äggen i första glaset så mäter du sedan upp lika mycket socker i det andra glaset, och i det tredje mäter du upp 50% mjöl och 50% potatismjöl. Jag brukar inte var så jättenoga utan använder ögonmått.
Vispa ägg och socker i en skål. Låt det bli riktigt vitt och pösigt så vispa extra länge. Blanda i mjölblandningen och bakpulver.

Det smarta måttet kommer ifrån Culina
Så här mycket bakpulver behöver du:
1 tsk till 2 ägg
2 tsk till 4 ägg
2,5 tsk till 6 ägg
3 tsk till 8 ägg
3,5 tsk till 10-11 ägg
4 tsk till 12-13 ägg
Rör om och se till att det är väl blandat. Smörj en form med smör eller olja samt bröa med exempelvis ströbröd, mannagryn, mjöl eller kokos. Häll i smeten och grädda längst ner i ugnen.
Ca 20 minuter för 2 ägg
25-30 minuter för 3-4 ägg
35-40 minuter för 5-7 ägg
45-50 minuter för 8-10 ägg
55-60 minuter för 11-13 ägg osv
Det är väldigt varierande på ugn vilket gör att det är svårt att sätta exakta tider. För min ugn passar tiderna ovan jättebra. Ett tips är att sätta klockan lite innan första sluttiden (beroende på antal ägg) för att sedan testa med en provsticka. OBS: Öppna aldrig ugnen under de första 20 minutrerna då tårtbotten lätt sjunker ihop då.
Låt svalna en stund i formen innan du stjälper upp den på galler och lägger bakduk över.

Chokladbotten

Gör som ovan i Basreceptet men fördela glaset med mjölblandningen så här:
1/3 Mjöl, 1/3 Potatismjöl och 1/3 Kakao. Även här använder jag ögonmått och det behöver inte vara exakt.

Tårtbotten med vaniljsmak

Gör som ovan i Basreceptet men tillsätt följande mängd vanilj (innan du häller i mjölblandningen):
1/4 tsk vaniljpulver till 2-4 ägg
1/2 tsk vaniljpulver till 4-6 ägg
3/4 tsk vaniljpulver till 6-8 ägg
1 tsk vaniljpulver till 8-10 ägg osv
Använder du vaniljsocker så tar du dubbelmängd.

Tårtbotten med Citrusmak

Gör som ovan i Basreceptet men tillsätt sist rivet skal av citron/apelsin/lime och rör om.
Till en tårtbotten med 4 ägg använder du skalet av 1 citron/apelsin/lime. Till 8 ägg använder du skalet av 2 citroner osv.

Lycka till! :-D

fredag 12 oktober 2012

Tårtbak!

Sista semesterdagen för den här gången. Har varit en skön vecka med både vila och aktivitet.

I dag har jag börjat förbereda en tårta till söndag då jag ska på en mysdag med 20 småbarnsföräldrar och några som visar upp sina arbeten, doftljus, virkat fikabröd och tårtor. Tårtan är en chokladtårta med salt karamell. Jag har aldrig provat den så det ska bli kul att höra vad de tycker om den. Kokar också kondenserad mjölk till marängsmörkrämen som ska vara fyllning. I kväll ska jag modellera det som ska pryda det hela. Återkommer med bilder när det är färdigt.

 Ha en skön helg! :)

Tårtbottensmet!

Kondenserad mjölk!

tisdag 9 oktober 2012

En dag med Wille, macarons och Rosa Bandet!

Den här veckan har jag semester och är hemma med Wille och vi har det så härligt med sovmornar, mys och lek!
 Inbäddad bildlänk

Provade idag än en gång att göra macarons, men det verkar inte vara min grej. Blev bara tok så jag fick slänga alla. Men i morgon ska jag prova ett nytt recept som finns i nya numret av tidningen Baka, så då blir det fiiiina, ruuuuunda macarons. :)) Det sista som lämnar oss är hoppet! ;)



Köpte Rosa Bandet i dag på ICA. Gå gärna in här och titta på vilka rosa produkter som finns. Ett enkelt sätt att bidra till denna viktiga forskning.

Inbäddad bildlänk

lördag 6 oktober 2012

Höstpyssel med fika!


 Efter lunch på altan med infravärmen på så har vi haft en härlig dag ute med höstpyssel. Trädgårdsmöblerna har plockats undan, blommor har bytts ut och nu är det ljung, kål och cyklamen i krukor och lådor. Gräset har klippts, inte för att det är långt utan för att få upp alla löv i uppsamlaren. Vi har inga träd på vår tomt, men grannarna har och löven kommer till oss. Gjorde några kransar och satt upp. Lika roligt som det är att göra sommar ute tycker jag att det är att göra höst. En brasa inne och te, kaffe och bullar värmde oss sedan.
 

Inbäddad bildlänk
Wille tyckte att det var kallt på altan så vi la över honom en filt och då blev han nöjd!
Inbäddad bildlänk
Fika!
                                                                                   
Inbäddad bildlänk
Lekstuga full med sommarmöbler!
 
Inbäddad bildlänk
Ljung och kål!


Inbäddad bildlänk
Cyklamen!

Vet ni vad det är för dag i morgon? Jo, det är gräddtårtans dag! Är det någon som ska fira den dagen och baka en gräddtårta? Roligt med alla temadagar, kolla in dem här!

Njut av det härliga höstvädret! :)


fredag 5 oktober 2012

Stämpeln Homemade!


Stämpeln Homemade är i mina ägor, en rolig grej, tycker jag. Har tänkt ha den som "min logga" på tårtor med lite mera text. Ni får se hur jag menar vid nästa tårta. Så nu måååååste jag göra en tårta, ojojoj, stackars mig! ;))

Ha en härlig helg!
 

Inbäddad bildlänk

torsdag 4 oktober 2012

Kanelbullens dag!



Kanelbullens dag är en dag att fira, tycker jag! Bullar är så gott. Jag har provat två nya bullrecept. Kalljästa bullar och kesellabullar. Bytte ut vanligt vetemjöl mot -mjöl special eftersom det ska ge ett lättare och luftigare bröd. Degen ska bearbetas mera, men hur mycket är mera?? Jag tyckte inte jag fick lättare bröd så jag bearbetade nog för lite. Jag jäste de kalljästa i kylen över natten och gräddade dem på morgonen innan jobbet och tog med dem och bjöd mina arbetskamrater.

Recepten till bullarna lånade jag hos Tasteline, kalljästa bullarkesellabullar.

Inbäddad bildlänk


Kesellabullar                               

50 gram
100 gram
5 dl
250 gram
1,5 dl

0,5 tsk
17 dl
300 gram
0,5 dl
1 st


Tillagning


Cirka 50 stycken

1. Smula ned jästen i en bunke, smält smöret och tillsätt mjölken.

2. Värm till fingervarmt, 37 grader.

3. Häll degspadet över jästen och rör om tills all jäst har lösts upp.

4. Tillsätt kesella, socker, salt och nästan allt mjöl.

5. Arbeta ihop degen tills den blir smidig.

6. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Blanda under tiden samman kesella och kanel.

7. Arbeta igenom degen på mjölat bakbord och dela den i två delar.

8. Kavla ut varje del till en tunn platta. Bred ut kesellablandningen
över plattorna och rulla ihop till två rullar. Skär varje rulle i ca 25 delar
och lägg i fina bullformar.

9. Låt jäsa i ca 15 minuter under bakduk. Pensla med uppvispat ägg
och strö över pärlsocker.

10. Grädda i ca 8 minuter i 250 grader. Låt svalna på galler.

Kalljästa bullar
1 st
5 dl
50 gram
100 gram
1 dl
10 dl

Fyllning
100 gram
4 msk
1 dl

Pensling och garnering
1 st


Tillagning


40 bullar

1. Vispa först upp ägget. Smula sönder jästen och rör ut den med ca en
dl kall mjölk.
2. Tillsätt det uppvispade ägget, resterande kall mjölk, smör och
socker. Rör väl. Tillsätt sist mjölet i omgångar.
3. Kavla ut till en rektangulär platta. Bred smöret över. Pudra på
socker och kanel. Rulla ihop till en längd. Skär i ca två cm breda bitar och
lägg i formar.
4. Låt bullarna jäsa i minst två timmar under bakduk i rumstemperatur
eller över natten i kyl täckta med plast.
5. Pensla med uppvispat ägg och strö pärlsocker över (har de jäst i kyl,
ta först fram och jäs i rumstemperatur ca 20 minuter).
6. Grädda i mitten av ugnen i 220 grader i 10 minuter.

Njuuuuuut!

onsdag 3 oktober 2012

Äntligen Internet och kalljäst!

Äntligen har vi ett fungerande Internet igen. Man har blivit så bortskämd med att bara ta datorn och göra det man vill på nätet, men nu har vi varit utan i nästan en HEL vecka! Såååå härligt att det fungerar! :))))

I morgon är det kanelbullens dag så jag ska göra en kalljäst bulldeg i dag som jag gräddar i morgon. Ska bli kul att prova kalljäst och se om man tycket att det är någon skillnad mot de andra bullarna jag brukar baka. Inlägg om dessa bullar kommer!



Inbäddad bildlänk