söndag 28 juli 2013

Tårtor - white velvet cakes

De varmaste dagarna hittills denna sommar bakade och modellerade jag två tårtor. De står i kylen och är alldeles blanka och kladdiga. Det är white velvet cakes som är fyllda med jordgubbsmousse med jordgubbsbitar och glasskräm. Spacklade med vaniljsmörkräm och täckta och dekorerade med sockerpasta.

Recepten nedan lånade jag hos Sockerrus. Receptet på jordgubbsmoussen har jag hittat på Facebook, men kommer inte ihåg från vem, tyvärr.








White Velvet Cake

70 g äggvitor (ca 2 st)

1 1/4 dl mjölk

0,5 tsk vaniljpulver (1 tsk vaniljsocker)

2,5 dl mjöl

2 dl socker

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

85 g smör, rumstempererat

Ev lite pastafärg (karamellfärg)

Gör så här:

Vispa ägg, mjölk och vanilj. Ställ äggblandningen åt sidan. I en annan skål blandar du mjöl, socker, bakpulver och salt. Kör smöret i micron några sekunder så att det blir lite rinnigt. Tillsätt sedan smöret till mjölblandningen och rör om. Häll i 1/3 av äggblandningen och rör om. Tillsätt ytterligare 1/3 av äggblandningen och rör om. Häll i det sista av äggblandningen och vispa till en jämn smet. Tillsätt eventuellt lite färg.

Fördela smeten jämnt mellan 6 stycken 10-14 cm formar (jag använde aluminiumformar man köper i vanliga mataffärer) och grädda på 175 grader i ca 10 min (kolla av med sticka, den ska vara torr).


Glasskräm

 Du behöver:

3 dl grädde

3 dl vaniljkräm (exempelvis marsan)

(Jag brukar inte vara så noga med att mäta upp utan blandar hälften hälften med hjälp av ögonmått.)

Gör så här:

Gör i ordning vaniljkrämen och sätt in i kylen. Vispa grädden och rör sedan ner vaniljkrämen i grädden. Blir den inte tillräckligt fast så vispar du lite till annars är du nu klar


Smörkräm (räcker till cirka 10 cupcakes)

115g smör

4-4,5dl florsocker

2 tsk kokande vatten

1 tsk vaniljessens


Gör så här:

Vispa smöret fluffigt i minst 10 min (blir krämigare smörkräm som smakar mindre smör då) Tillsätt sedan florsockret lite i taget. Avsluta med att hälla i vatten, ev smaksättning och färg under omrörning. Tillsätt mer vatten om du vill ha lösare konsistens.

Jordgubbsmousse

½ l jordgubbar
5 gelatinblad
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl grädde

Mixa jordgubbarna till puré. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm lite av purén och smält gelatinbladen, får ej koka. Vispa under tiden ihop äggulorna med florsockret. Vispa grädden. Värm all puré så gelatinet blir riktigt smält. Blanda jordgubbs- med äggblandningen och vispa, blanda sedan ihop den med grädden. Låt stå i kylen och bli riktigt kall.

söndag 21 juli 2013

Kärleksmums!

En favorit i repris bakades igår, Leilas kärleksmums. Så otroligt god med mycket choklad, grädde och kokos. Jag hade i Marabous dajmchoklad, fanns ingen knäckchoklad i affären, men det är ingen större skillnad på dessa, tycker jag. Det blev en riktig gofika efter spikandet och målandet igår.

 
                              

                               

                               

                               

Ingredienser

5 st ägg
4 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
5 msk kakao
300 g smör
2 dl vatten
200 g knäckchoklad

Glasyr och garnering

2 dl vispgrädde
2 msk starkt kaffe
200 g mörk kvalitets choklad 70%
Kokosflingor till garnering

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao i en skål.
Sikta mjölblandningen i äggsmeten och blanda försiktigt.
Smält smöret och blanda det med vattnet, rör ner det i smeten.

Klä en plåt, ca 40 x 35 cm med bakplåtspapper och häll i smeten.
Hacka knäckchokladen grovt och strö över smeten.

Grädda kakan i ca 15 minut, prova med en sticka. Låt svalna.

Koka upp grädden, häll i kaffet och rör ner den 70%-iga chokladen finhackad.
Låt glasyren svalna något och bred den sen över kakan.
Strö över kokos och servera kakan skuren i rutor.

Njut!

fredag 12 juli 2013

Glass och strutar som är hemgjorda!

En hemgjord, god glass med en hemgjord, god strut har jag gjort idag. :) Köpte för ett tag sedan ett elektriskt rånjärn som jag äntligen provade idag. Jag gjorde några strutar "naturella" och några med chokladsmak. Det var lätt att både grädda och få ihop struten med ett undantag och det var att få den tätt i botten, men det är bara att göra flera och flera... Till dessa strutar så har jag gjort Linda Lomelinos dulce de leche-glass som smakade så gott.

Ha en härlig sommarkväll!








tisdag 9 juli 2013

Bebiscupcakes!

Idag har barnbarnet varit hit med hela sin härliga familj så jag gjorde söta kladdkakecupcakes i form av bebishuvuden till efterrätt. :) Otroligt gulliga och lätta att göra. Jättegoda, sega och chokladiga cupcakes, helt i min smak.

Receptet nedan är lånat från Sockerrus!










Kladdkakemuffins

Ingredienser:

50g smör

1 dl ljus sirap

2 ägg

2 dl socker

½ tsk vaniljpulver

2 dl mjöl

1 dl kakao

1 tsk bakpulver

1 nypa salt

100 g ljus eller mörk choklad (använd din favorit)



Gör så här:

Förbered med att ta fram 12 formar och en muffinsplåt.

Smält smöret och häll i sirap

Rör försiktigt ihop ägg och socker. Det ska inte bli fluffigt. Häll sedan i smörblandningen och rör om.

Blanda vaniljpulver, mjöl, kakao, salt, och bakpulver i en skål. Sikta och rör sedan försiktigt ner mjölblandningen i smeten. Blanda inte för mycket.

Smält chokladen i mikrovågsugnen (eller i ett vattenbad) och häll den i smeten. Rör om med en slev så att allt blandas.

Fyll nu formarna med 2/3 smet.

Grädda i ugn på 175 grader i ca 16 minuter. Låt sedan svalna innan du eventuellt fyller dem med hallongrädde och dekorerar dem med ett lock av marsipan eller sugarpaste.

Njut!


















söndag 7 juli 2013

Ultimata kladdkakan och en skrinda!

Idag blir det äntligen lite blogga av. Har haft semester i två veckor med betoning på ordet semester, bara slöat. Några loppisar har det blivit och på en av dem har en fin, gammal skrinda inhandlats.

Kladdkakan jag gjort är från by Jennie och är verkligen kladdig och god. Hemligheterna, enligt Jennie, för att få den så här kladdig kommer här: "Första hemligheten är att inte vispa äggen. Gör man det så blir det mer en luftig chokladkaka till konsistensen än en bakad, kladdig chokladsmet. Den andra hemligheten är att grädda den lite för kort, den skall fortfarande vara rinnig i mitten. Kruxet med det här är dock att man måste låta kakan stelna i kylen efter att den har gräddats. Det är då den blir sådär kladdig rakt igenom". Håll ut för det var värt väntan! :) 






Ultimata kladdkakan

4,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
4,5 msk kakao
1 krm bakpulver
1 krm salt
3 ägg
225g smält smör

Sätt ugnen på 150 grader. Rör ihop alla torra ingredienser. Tillsätt ägg och smält smör och blanda tills smeten är slät och fin. Häll smeten i en smord och bröad bakform och grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Den skall fortfarande vara lite lös i mitten. Låt kakan svalna och ställ sedan in den i kylen i minst 4-5 timmar - hur frestande och jobbigt det än må vara. Servera den kladdigaste och godaste kladdkakan du någonsin ätit med glass eller grädde.

Njut!