söndag 15 september 2013

Rulltårta med hemgjord äppelmos till en kär vän!

Imorgon fyller min kära vän år. Jag bakade en rulltårta och fyllde den med hemgjord äppelmos som jag tog med när vi åkte och grattade henne idag. Vi brukar gå ut och äta istället för att köpa något åt varandra. I år ska vi gå och lyssna på Fredrik Lindström "Svenskar är också människor" och efter det gå ut och äta, blir en mysig kväll.

Receptet nedan är från min mormor.





Rulltårta, 225 grader

3 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
3 msk kallt vatten

Vispa ägg och socker. Sikta i mjöl och bakpulver, rör ihop och ha i vatten. Lägg bakplåtspapper i långpannan och häll i smeten. Grädda i 5 minuter.

Låt svalna lite. Vänd upp rulltårtan på sockrat bakplåtspapper och ha på fyllningen. Rullas ihop med bakplåtspappret.


onsdag 11 september 2013

Cheesecake i glas!

Imorgon ska vi ut på en längre biltur och då är det gott att ha fika med och stanna på en fin rastplats och njuta i sensommarsolen. Kaffe och goda smörgåsar som avslutas med cheesecake i glas. Väldigt enkelt, snabbt gjort med dina favoritbär. Nu ska dessa stå i kylen över natten så de blir inte så fina som när de äts direkt, men säkert lika goda.

Receptet nedan är från Linnéas söta.




                                   


                                       


Till fyra portioner snabbcheesecake behöver du

2 dl vispgrädde
200 g Philadelphiaost
3/4 dl strösocker
2 dl frysta bär (jag hade blåbär)
ett gäng Digestivekex
om du har hemma: färska bär att dekorera med

Vispa grädden, inte allt för hårt. Blanda crème cheese med socker och rör i detta i grädden. Vispa tills du får en klumpfri kräm. Mosa sönder de frysta bären lite lätt och blanda i dem. Tag fram fyra tjusiga glas eller burkar med lock, varva söndersmulade kex med cheesecakekrämen och avsluta med färska bär. Ät direkt.
Självklart kan du ställa in glasen i kylen i väntan på att desserten skall avnjutas, men då kan bären safta sig lite och det blir inte så snyggt.

Enjoy!

söndag 8 september 2013

Äppelmos!

I dessa äppeltider så har jag gjort äppelmos som blev så härligt röd, så läcker färg. Det är osötad mos som ska frysas tills barnbarnet är stort nog att äta det. :) När den är osötad så håller den två veckor i kylen, det går bra att frysa och ta fram efter behov. Se recept nedan.












Äppelmos

10 äpplen
1,5 dl vatten

Dela och kärna ur äpplena, om de inte är besprutat behövs de inte skalas. Lägg dem i en kastrull tillsammans med vattnet och koka tills de är riktigt mjuka. Låt moset svalna. Mixa och ha upp det i rena burkar. Håller i kylskåp i två veckor. 

söndag 1 september 2013

Äppesmulpaj!

Min sambo och några till män som bor här har idag varit ute och grävt så vi ska få lyktstolpar i hela området, jippppi! :) Vi slipper gå i mörker på hundpromenaderna. Mitt bidrag till arbetet var att jag bjöd på mat och en god äppelsmulpaj med vaniljgrädde till efterrätt. Hårt arbetande måste få energi så de orkar.

Receptet nedan på smulpajen är från Leilas bok "a piece of cake".






Äppelsmulpaj
Varmluftsugn 180 grader i 25 min.

Ingredienser

100 g kallt smör
0.75 dl strösocker
1.5 dl vetemjöl
0.5 dl mandelspån
1.5 dl havregryn

Gör så här

Nyp ihop tärnat, kallt smör med strösocker och vetemjöl tills det blir en smulig deg.
Rör i mandelspån och havregryn.

Jag fyllde pajen med äppelbitar med kanel och socker på.

Lägg i fyllningen i formen, strö smuldegen över och hyvla över kallt smör.

Vispa grädde med vaniljpulver och servera till.

Enjoy!