torsdag 28 november 2013

Saffrans- och di Pratobiscotti!

Saffransbiscotti är ett måste i jultider och di Prato passar också eftersom det är smak av apelsin i den. Degen till di Prato var kladdig att få ihop, men det gick bra efter lite knådande. Det är lätt att baka biscotti och de är goda att ta till en god kopp te/kaffe. Jag använder flytande saffran och tycker att det är väldigt bra smak i den. Bägge recepten nedan är Leilas.

Jag bjöd mina arbetskamrater på dessa två biscottisorterna idag.

Inbäddad bildlänk

Inbäddad bildlänk

Inbäddad bildlänk

Inbäddad bildlänk


Saffransbiscotti

Ingredienser

100 g smör
1 g saffran (flytande)
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1.5 dl hel sötmandel
Råsocker

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.
3. Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och vänd ner det i bunken.
4. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. Strö över råsocker.
5. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
6. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
7. Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.
8. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
9. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten).


Biscotti di Prato

Färdigt på: 1h 40 min

Ingredienser

100 g hel sötmandel
75 g pinjenötter
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 st apelsin
0.5 st vaniljstång
0.25 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 st ekologiska ägg

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft (om en vanlig ugn används, 200 grader).
2. koka upp en kastrull med vatten och skålla mandlarna. Skala dem och sprid ut på en plåt.
3. Rosta mandlarna i ugnen tills de fått lite färg, cirka 5 minuter.
4. Hacka mandlarna med pinjenöttera mycket grovt. Tvätta apelsinen noga och torka. Riv sedan av skalet försiktigt. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
5. Blanda hackade nötter, mjöl, strösocker, rivet apelsinskal, urskrapad vaniljstång, bakpulver och salt på en ren bänkskiva.
6. Forma en grop i mitten och häll i äggen.
7. Knåda ihop till en deg och rulla till två rullar.
8. Baka dem i 15-20 minuter tills de fått gyllene färg och är genomgräddade. Ta ut längderna.
9. Sänk ugnen till 120 grader och skiva rullarna lite på snedden, i 1 centimeter tjocka skivor.
10. Torka skorporna på en plåt i ugnen, i 25-30 minuter tills de är helt torra.

Smaskigt!






söndag 24 november 2013

Saffranslängder!

Äntligen är det dags för saffransbak igen. Jag älskar december med allt bakande och mys inför julen. I år åker jag och min familj bort en vecka i december för att fira min mamma som fyller 70 år så därför börjar jag lite tidigare med julbaket.

Idag har jag bakat det saftigaste saffransbröd jag någonsin smakat. Saffranslängder som man häller sockerlag över när de är färdiggräddade.

Receptet nedan hittade jag på Facebook, men när jag ska skriva receptet efter min utskrift så ser jag att det inte står vems recept det är och jag kan inte hitta det på Facebook.





Saffranslängder

50 gram jäst
5 dl mjölk
150 gram smör
1,5 dl strösocker
½ tsk salt
Russin, efter smak (lägg russinen i vatten en stund före de går i degen)
Saffran, 2 kuvert
11-12 dl vetemjöl

75 gram smör till pensling
Pärlsocker

Sockerlag

2 dl vatten
3 dl socker (blev väldigt sött så nästa gång minskar jag till 2 dl)

Gör så här

Smält smöret och häll på mjölken. Låt detta blir fingervarmt och häll det över jästen. Blanda socker, salt, saffran, russin och vetemjöl tills degen känns smidig.

Jäs degen i 10-15 minuter och tryck sedan ut den i en långpanna. Klipp flikar och vik åt sidan som när man klipper längder.

Pensla degen med 75 gram smör och strö över pärlsocker.

Låt jäsa i 30 minuter.

Grädda i mitten av ugnen i 200-225 grader i cirka 20 minuter.

Koka sockerlagen under tiden och häll den över brödet då det gräddats färdigt.

Låt svalna och skär sedan brödet i längder.

Njut av en väldigt god bullskiva, eller två! :)

tisdag 19 november 2013

Rödbetskaka!

Rödbetskaka med en ljuvlig topping. Det är en härligt mörkröd kaka som är saftig som få. Min sambo tyckte den var god, men jag fastnade inte riktigt för den så jag håller mig till morotskaka. Toppingen kommer jag att använda till andra bakverk för den var jättegod.

Recept nedan från bloggen En smaksak.




                         
                               



                            


Fantastisk rödbetskaka

Kakan tar verkligen färg av rödbetorna och blir härligt rödlila. Konsistensen är saftig och ganska tung. Toppingen till kakan är to die for! Len, krämig och lagom söt och som ni kan se på bilderna så har jag tagit i!

4 dl finrivna råa rödbetor (ca 3 normalstora) Det ska inte vara hårt packat.

1,5 dl neutral olja

2 ägg

1,5 dl farinsocker (det som är mjukt och fuktigt)

0,5 dl socker

1 krm äkta vaniljpulver el 1 tsk vaniljsocker

0,5 tsk salt

2 tsk kanel

1 tsk nystött kardemumma

2,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

Topping

2 dl grädde

200 g (1 ask) Philadelphiaost el motsvarande färskost

1,5 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

Ev. Citronmeliss till garnering

Gör så här:

Sätt ugnen på 150-175 grader. Klä en 24 cm springform med bakplåtspapper i botten och smörj sidorna. Blanda de rivna rödbetorna med oljan. Vispa ihop ägg med farin, socker, vanilj, salt, kanel och kardemumma lite lätt, inte tjockt och pösigt. Blanda det med rödbetskletet. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det i smeten, rör slätt och fyll formen. Grädda i 30-35 minuter, tills kakan släpper kanterna lite och en provsticka nästan är torr. Låt svalna under en bakduk el folie så att kakan föblir saftig. Låt svalna.

Vispa grädden till fasta toppar. Vispa Philadelphiaost, florsocker och vaniljsocker krämigt i en separat skål. Vispa sedan snabbt ner ostkrämen i grädden. Bred toppingen över den svalnade kakan. Garnera ev. med citronmeliss.

Enjoy!

söndag 17 november 2013

Napoleonbakelsens dag!

Jag har fastnat i det här med temadagar. Idag är det Napoleonbakelsens dag och jag har för första gången gjort en bakelse och det är också första gången som jag gör smördeg. Det är en snabb smördeg (bara 10-20 minuter i kylen mellan kavlingarna mot 1 timme som vanlig smördeg ska vila) så det går rätt så fort att göra dessa bakelser.

Min sambo ska få en ikväll till kaffet. :)

Se recept nedan från the one and only Birgitta Rasmusson!


                             Inbäddad bildlänk
                         
                                

Napoleonbakelse 

Snabb smördeg
500 g vetemjöl
500 g smör - kallt i bitar
200 g vatten
40 g äggula
10 g salt
10 g citron saft/juice

Vaniljkräm
500 g mjölk
2 st vaniljstänger
120 g äggulor
125 g strösocker
40 g maizena
50 g smör

Övrigt
1000 g grädde
150 g äppelmos
150 g hallonsylt
300 g florsocker
50-60 g vatten

Gör så här
1. Smördeg
Blanda vetemjöl, salt och smör så att det börjar att gå ihop.
2. Tillsätt vatten, ägggulor och citronjuice.
3. Arbeta ihop degen så att den precis går ihop, lite smörklumpar är bara bra.
4. Plasta degen och låt vila i kyl cirka 10-20 minuter.
5. Kavla ut degen och vik den i 2 st treslag.
6. Plasta och låt vila 10-20 minuter.
7. Kavla ut degen och vik den i 2 st treslag.
8. Låt vila 10-20 minuter.
9. Kavla ut degen ca 3 mm tunn, dela till 2 st plåtar.
10. Låt vila i 10-20 min, nagga bottnarna och grädda i 225 grader tills de är gyllenbruna. Låt svalna.

11. Vaniljkräm
Koka upp mjölk, delade vaniljstänger och 50 gram av sockret. Tag av värmen och låt stå 5-10 minuter.
12. Tag upp vaniljstängerna och skrapa ur alla frön, skölj av stängerna i kallt vatten och lägg på papper för att torkas.
13. Vispa äggulor, resten av strösockret och maizena luftigt, vänd ner i vaniljmjölken.
14. Koka upp under omrörning, låt koka i ett par minuter.
15. Tag bort ifrån värmen, blanda i smöret och sila genom en finmaskig sil - kyl.

16. Montering
Dela bottnarna i 3 lika stora delar.
17. Stryk äppelmos på första botten och spritsa ut vaniljkräm ovanpå.
18. Lägg på nästa lager botten, stryk ut grädde.
19. Lägg den sista botten ovanpå med undersidan upp.
20. Stryk tunt med hallonsylt
21. Blanda florsocker med ljummet vatten och glasera ovanpå hallonsylten.
22. Skär i portionsbitar.

lördag 16 november 2013

Tryffelkakaka på kladdkaksbotten!

En enormt chokladig, kladdig och jättegod tryffelkaka på kladdkaksbotten gjorde jag förra helgen. Kladdkaka kan jag inte få nog av och det finns en hel del smaskiga recept att prova. Jag har kommit fram till att en favorit är när jag har choklad i kakan och inte bara kakao.


Receptet nedan är från bloggen Bakverk & Fikastunder.


                          Inbäddad bildlänk
                          Inbäddad bildlänk


Tryffelkaka på kladdkaksbotten

Botten

150 g smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl mjöl


Tryffel

1,5 dl grädde
2 msk smör
100 g mörk choklad (70%)
100 g mjölkchoklad

Smält smöret. Rör ner socker, kakao och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet. Smöra en form på 24 cm. Häll i smeten och grädda kakan i ca 18 min i 175 grader.
Gör tryffeln. Koka upp grädden, tag av ifrån plattan och rör ner chokladen och till sist smöret. Häll tryffeln på den lite avsvalnade kakan. Låt stelna i kyl.

Mmm...

torsdag 14 november 2013

Ostkakans dag!

Idag är det ännu en temadag, ostkakans dag! Jag har gjort min första ostkaka idag och det på LCHF-vis. Vi tog oss en varsin ljummen bit med vispad grädde och hallon (sambon tog lingon). Mums! Det här kommer jag att göra flera gånger.

Receptet nedan är från bloggen Jills mat.


                           

                           

Ostkaka

Ingredienser
3 ägg
2 msk stevia strö eller liknande
250 g kesella
250 g keso
1 dl grädde
½ tsk vaniljpulver
6-8 droppar bittermandelessens
1 nypa salt
½ dl mandelspån

Gör så här: Vispa ihop äggen och fusksockret. Rör ihop med resten av ingredienserna utom mandelspånen som du lägger ovanpå. Häll över smeten i en smörad form. Grädda i ugnen, 180 grader i cirka 30 min eller tills den stabiliserat sig (beror på hur hög formen är). Servera med lowcarb sylt eller färska bär och grädde.

TIPS! Variera genom att byta ut bittermandel och mandelspån mot 3 msk hasselnötssmör. Tillsätt då en 1 msk extra stevia.

Enjoy!


tisdag 12 november 2013

Pepparkaksgrottor med lingon!

Småkakor är inte min grej att baka, eller kanske var inte min grej! Får ständigt hör att de kakorna kan du inte misslyckas med, men vad gör jag då, ja, just det, misslyckas. Får baka flera för övning ger som bekant färdighet. Pepparkaka med lingon är en bra kombination.

Receptet nedan hitta jag i boken Småkakor som var med i senast numret av tidningen Hembakat.

                        

Pepparkaksgrottor med lingon

Cirka 50 stycken, ugn 200 grader

Ingredienser

1,5 dl socker
1,5 tsk bakpulver
4,5 dl vetemjöl
2 msk Maizena majsstärkelse
2 msk pepparkakskrydda
250 gram smör, rumsvarmt

Fyllning

½-1 dl lingonsylt

Ställ ut 50 småbrödsformar på plåtar.

Lägg alla torra ingredienser i matberedaren. Kör och blanda. Tillsätt smöret i bitar och kör ihop till en deg. Alternativt hacka och knåda samman degen med en kniv eller fingertopparna.
Rulla degen till längder och skär dem i 50 bitar. Rulla bitarna till kulor och lägg dem i formarna. Gör en fördjupning mitt i varje kaka och fyll på med en klick sylt. Grädda kakorna i mitten av ugnen i cirka 12 minuter.

Njut!

lördag 9 november 2013

Philadelphiabullar!

Dagens bak blev philadelphiabullar. Jag har sett dem på många bloggar och de ser jättegoda ut. De gick lätt och snabbt att baka och de räcker till många.

Oj, vad de var goda!! Du ångrar inte om du bakar dessa godingar.

Receptet nedan är från bloggen Carro bakar.

                      Inbäddad bildlänk
                     

                     Inbäddad bildlänk

Philadelphiabullar


150 gram smör
5 dl mjölk
1 paket jäst (för söta degar)
1 ägg (+ till pensling)
1 dl strösocker
½ tsk salt
10-11 dl vetemjöl

Fyllning:
150 gram smör
2 msk vaniljsocker
3 dl florsocker
100 gram Philadelphia

Smält smör i en kastrull, häll sedan i mjölken och låt det bli fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan. Tillsätt ägg, socker och salt. Ha i mjölet lite i taget och arbeta in det i degen, knåda en stund. Degen blir ganska lös, nästan som en smet. Det ska vara så. Låt degen jäsa i 30 minuter. Rör under tiden ihop fyllningen. Platta sedan ut degen i en smord långpanna, c:a 30x40 cm. Använd lite mjöl om degen är väldigt kletig. Gör 48 hål (6x8) eller färre om du vill ha större bullar. Fördela fyllningen i hålen (drygt en tesked i varje hål). Jäs i 15 minuter. Pensla med ägg, strö över pärlsocker och grädda sedan 15-20 minuter i 200 grader. Skär den avsvalnade plåtbullen i 48 bitar.

Njuuuuut!

torsdag 7 november 2013

Kladdkakans dag!

En härlig dag när man får äta kladdkaka hela dagen om man vill! Jag provade ett nytt recept, pollykladdkaka. Polly och kladdkaka tillsammans kan inte bli fel, jättegott!

Receptet nedan hittade jag på Mitt kök.


             Inbäddad bildlänk

Pollykladdkaka

175 g mörk choklad
175 g smör
2 dl socker
3 st ägg
1/2 dl vetemjöl
2 tsk kaffe
1 påse blåa polly

Smält smöret och chokladen tillsammans i en kastrull på svag värme. Rör hela tiden så inte chokladen bränns i botten på kastrullen. Låt svalna något.

Vispa ner socker, ägg, mjöl och kaffe i chokladsmöret. Rör sist ner pollysarna.

Häll smeten i en smord pajform.

Grädda i 175 grader i ca 30 min.

Kan du hålla dig ifrån att äta denna kladdkaka på en gång så blir den godare av att få stå ett dygn i kylen!

Enjoy! 



lördag 2 november 2013

Spökfika!



Idag har jag gjort halloweenfingerkakor och marängspöken. Barnen som fick dem tycke de var coola!

Se recepten nedan.



Fingerkakor, 180 grader, 10-12 minuter

200 gram smör, rumsvarmt
2 ägg
100 gram socker
4,5 dl mjöl

Mandel
Röd hushållsfärg

Blanda ihop alla ingredienser och låt degen ligga minst 1 timme i kylen. Baka ut & tryck dit mandel som nagel. 
Låt kakorna svalna en stund på plåten innan de lyfts av & den röda hushållsfärgen målas på.

Spökmaränger, 100 grader, 1 timme

2 äggvitor 
5 droppar ättiksprit
1,5 dl socker

Vispa äggvitor, ättikspriten & hälften av sockret till hårt skum. Vispa sedan resten av sockret, lite åt gången. Spritsa på bakplåtspapper. Kläm med tummen & pekfingret i mitten på marängen & dra ut så får spöket armar. 
Grädda i mitten av ugnen.

Smält choklad & doppa marängen samt gör ögon.