söndag 26 januari 2014

Semla i cupcake style!

Godaste semlorna är helt klart cupcakesemlor. Bakas i ett nafs. Så lätt "bulle" och jättegoda, inte alls så mastiga som vanliga semlor. Man orkar lätt äta två stycken...

Lånade receptet nedan från bloggen Kelly Biddle.




Cupcakesemlor

Ca 12 st

4 ägg
3 dl socker
100 gr smör

2 tsk kardemumma
1 dl mjölk
2,5 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl

Mandelmassa
En skvätt grädde

Vispgrädde och florsocker

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smält smör, kardemumma, mjölk, bakpulver och mjöl och rör ihop. Häll smeten till 2/3 i en smörad muffinsform i mitten av ugnen och grädda ca 10-12 min i 200 grader. Låt svalna och skär sedan bort ett lock på varje muffin. Rör samman mandelmassa och lite grädde till en jämn smet. Gröp ur varje muffins och fyll med smeten. Vispa grädde med lite socker och spritsa på varje muffin. Pudra med florsocker.

Njut!

lördag 11 januari 2014

Apelsinkaka med mascarponefluff!

Vi, jag och min sambo, har just startat med LCHF igen, mår så bra när vi äter det. Konstigt att vi inte alltid äter det, men, men vi  tar nya tag nu. Eftersom jag gärna vill baka så är det bra att det finns så mycket att baka i LCHF style. Idag har jag gjort en underbart god LCHF-kaka! Jills apelsinkaka med mascarponefluff har vi haft till cappuccinon i kväll. Kakan var full av god apelsinsmak och den krämiga fluffen till var verkligen en hit.

Receptet finns efter bilden.

                               Foto: Smaskigt värre! 󾌰


Apelsinkakan

Recept och text från bloggen Jills Mat

2 små ekologiska apelsiner (tänk clementinstorlek) eller 1 stor
50 g smör
3 ägg
3 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
1 ½ dl socker (Stevia strö, Sukrin + eller motsvarande om sockerfri, läs på förpackningen om dosering)
1 krm vaniljpulver

Gör så här: Tvätta apelsinerna. Lägg dem i en kastrull med vatten, koka upp. Låt sedan koka i 15 minuter. Skär apelsinerna i bitar och pilla bort kärnorna. Mixa apelsinerna (med skal och allt) i en matberedare tills allt blivit finfördelat, som en puré. Lägg i smöret och fortsätt mixa. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och mixa till en slät smet. Smöra en form och häll i smeten. Grädda i 150 grader i cirka 30 minuter eller tills kakan fått lite färg och har stabiliserat sig. Låt svalna innan servering. Går utmärkt att förvara i kylskåp eller frysa in.

Mascarponefluff   
2 dl grädde
1 dl mascarpone
1 krm vaniljpulver
2 msk florsocker (Sukrin melis eller motsvarande om sockerfri)
Rivet skal från en apelsin

Gör så här: Vispa grädden fluffig. Blanda samman med mascarpone och tillsätt resten av ingredienserna.


Njut!

måndag 6 januari 2014

Mississippi mud-tårta!

God fortsättning! Hoppas det nya året börjat bra för er alla. Hos mig har det varit ledigt, med betoning på ledigt. ;) Snart börjar allvaret med jobba, äta, sova, jobba, äta, sova...

Igår firade vi en 10-åring med paket och tårta. En Mississippi mud-tårta fylld med chokladbollar, glasscreme, istället för glasyr som det står i receptet, och dekorerad med en rosa uggla, så klart, gjorde jag till henne. Denna tårta med dessa fyllningar rekommenderas verkligen, supergott.

Jag gjorde inte riktigt som receptet nedan utan jag gräddade i tre 15 cm:s formar och som jag skrivit ovan så hade jag andra fyllningar, hyvlade inte över choklad. Fick smet över som jag gjorde muffins av.








Mississippi mud-tårta

Recept från boken Hem ljuva hem, The Hummingbird bakery

10-12 bitar

Sockerkaka
250 gram osaltat smör, rumsvarmt
600 gram strösocker
3 stora ägg
470 gram vetemjöl
140 gram kakao
2 tsk bikarbonat
½ tsk salt
3 3/4 dl filmjölk
1 tsk vaniljessens
3 3/4 dl kokande vatten

Glasyr
800 gram florsocker, siktat
120 gram kakao, siktat
150 gram osaltat smör. skuret i kuber
600 gram Philadelphia
40 gram mörk choklad, hyvlad

Värm ugnen till 175 grader. Klä tre bakformar, 20 cm, med bakplåtspapper.

Börja med sockerkakan. Vispa smöret och sockret lätt och luftigt. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa väl efter varje.
Sikta ihop mjöl, kakao, bikarbonat och saltet i en skål. Vispa ihop filmjöl och vaniljessens. Tillsätt de torra ingredienserna och filmjölksblandningen till smör- och sockersmeten i tre omgångar. Blanda väl. Tillsätt det kokande vattnet och blanda väl. Fördela smeten lika i de tre formarna. Grädda i 35-40 min. Låt svalna helt innan de glaseras.

Vispa ihop florsockret, kakaon och smöret, lite i taget på låg hastighet med elvisp. Allt ska vara väl blandat, klumpfritt och ha en lite sandig konsistens. Tillsätt lite av philadelphian och vispa sedan även ner resten av den. När det blandats vispar du glasyren lätt och luftig på hög hastighet.

När bottnarna svalnat kan du montera tårtan. Lägg en botten på ett tårtfat och klicka 3-4 msk glasyr och brer ut den. Lägg på botten två och gör lika.

Glasera hela tårtan och hyvla choklad över den.


Chkladbollsfyllning

Recept från bloggen Sockerrus

(Räcker till ca 2 fyllningslager á 20 cm botten.)
100g smält smör
3 msk kakao
1 dl socker
1 tsk vaniljpulver
3 dl havregryn
3 msk kallt kaffe
1-2 dl vaniljkräm gjord på marsanpuvler
1-2 dl vispad grädde
ca 1 dl kokos
Gör så här:
Blanda ihop smör, kakao, socker, vaniljpulver, havregryn och kaffe. Vispa tills allt är väl blandat. I en annan skål förbered 1 dl
vaniljkräm och vispa grädde i en annan. Med hjälp av en slev, blanda nu ihop alla 3 skålarna. Börja med den mindre mängden grädde och vaniljkräm, öka sedan på ifall du vill ha fyllningen lite lösare.
Bred ut fyllningen på en tårtbotten och strö över kokos.

GlassCreme

Recept från bloggen Sockerrus

(Räcker till ca 2 lager)
3 dl grädde
3 dl vaniljkräm (exempelvis marsankräm gjord på pulver)
Gör så här:
Gör i ordning vaniljkrämen och sätt in i kylen. Vispa grädden och rör sedan ner vaniljkrämen i grädden. Blir den inte tillräckligt fast så vispar du lite till annars är du nu klar.